Interessen for – og viljen til – at hjælpe med at sikre og formidle Den Kongelige Livgardes historie har altid været meget stor. Det er gennem tiden sket ved store som mindre donationer af samlinger, enkeltgenstande og ikke mindst økonomisk støtte. Disse har været og er afgørende for Livgardens Historiske Samling. Samlingen modtager derfor med stor tak donationer af effekter, malerier, illustrationer og foto, bøger, uniformer, våben, souvenirs mm. med relation til Livgardens Historie. Ønsker du at donere, kan du kontakte arkivar Kristian Hofgaard: LG-G-Hist02@mil.dk eller historisk leder Eric Lerdrup Bourgois: LG-G-Hist01@mil.dk

To helt særlige donationer

„Prins Jeans Bog"

En – eller to – af de helt usædvanlige donationer, som er blevet givet Livgarden stammer fra den franske prins Jean.

Ved Livgardens 250-års jubilæum i 1908 skænkede Prins Jean en større historisk billedsamling til Livgarden og i 1928 stillede han et legat til rådighed for chefen for Livgarden til fortsat udgivelse af en lille bog om Livgarden, der uofficielt er blevet kaldt „Prins Jeans Bog”. Bogen gives den dag i dag – i en opdateret udgave – til de værnepligtige gardere, som et minde om deres tjeneste ved Livgarden. I dag indgår Prins Jean legat i Den Kongelige Livgardes Fond.

Prins Jean af Orléans, hertug af Guise, født i paris i 1874 og uddannet som officer i Danmark, hvor søsteren prinsesse Marie var blevet gift med prins Valdemar, der var yngste søn af Christian 9. Den 18 årige franske prins bestod adgangsprøven til Hærens Officerskole, og den 5. maj 1894 mødte han som rekrut nummer 11-1-1894 ved Livgarden i Danmark. Efter gennemgang af officerskolen blev han premierløjtnant ved Livgarden og senere optaget i Officerskolens stabsafdeling, hvorefter han forrettede tjeneste ved generelstaben. I 1899 fulgte udnævnelsen til kaptajn á la suite (uden for nummer), og prins Jean forlod Danmark. Under 1. Verdenskrig tjente han ved Fransk Røde Kors. Prins Jean af Orléans døde i 1940. 

Livgardens Historiske Samling donation- Prins Jean Bog
Livgardens Historiske Samling donation - Prins jean

Museets åbningstider

Man – Fre: Lukket 
Lør: 11.30 – 15.00
Søn: 11.30 – 15.00

Kontakt

LG-LE-Hist01@mil.dk

Find os 

Livgardens Kaserne
Gothersgade 100, 
1123 København K

Følg med 

© Copyright 2020 – Livgardens Historiske Samling